Nový akademický rok 2024/2025 neúprosne klope na dvere a tak študenti využívajú posledné voľné dni na oddych. Odbor Urgentnej zdravotnej starostlivosti je náročný, dynamický a jeho študenti neoddychujú ani cez prázdniny. V dňoch 5.-6. septembra 2024 sa naši budúci zdravotnícki záchranári zúčastnili súťaže Komárno Rescue. Táto prestížna súťaž ponúkla 7 náročných simulovaných výjazdov, ktoré museli posádky zvládnuť do 10 minút. Tohto atraktívneho podujatia sa celkovo zúčastnilo 26 posádok profesionálnych zdravotníkych záchranárov a 1 posádka z radov našich študentov nastupujúcich do tretieho ročníka. Peter Majer a Tobiáš Kabát sa popasovali s kritickým pacientom s masívnym krvácaním v dôsledku pracovného úrazu, s pediatrickým pacientom v diabetickej ketoacidóze, či dyspnoickou kardiálne dekompenzovanou pacientkou s infarktom myokardu. Ďalej poskytovali urgentnú prednemocničnú zdravotnú starostlivosť pacientovi po výbuchu v laboratóriu s obštrukciou dýchacích ciest a fraktúrou panvy a v rámci sekundárneho prevozu pacienta sa stali svedkom náhleho zastavenia obehu. Na ďalšej z úloh, kde bol hlavným rozhodcom súdny znalec a lekár MUDr. Norbert Moravanský, PhD., ošetrovali naši študenti hneď dvoch pacientov po úraze bleskom. Edukačný potenciál úloh bol na 12. ročníku súťaže Komárno Rescue vyťažený na maximum a študenti tak mohli uplatniť svoje doterajšie nadobudnuté vedomosti a zručnosti. Napokon obsadili krásne 23. miesto, čo značí, že sa s úlohami popasovali lepšie ako 4 profesionálne RZP posádky. Tohto podujatia sa zúčastnili aj naši minuloroční absolventi z odboru UZS, menovite Adam Lofaj a Adrián Katreniak, ktorí sa umiestnili na krásnom 10. mieste. Obom posádkam srdečne gratulujeme, sme na Vás nesmierne hrdí!

A slová chvály na seba nenechali dlho čakať, z radov rozhodcov sme obdržali pochvalu na posádku pozostávajúcu zo študentov, ktorí vyzdvihli ich vedomosti i šikovnosť, ktoré boli na mnohých úlohách na vyššej úrovni ako u profesionálnych posádok RZP!

V neposlednom rade nás vždy veľmi poteší, keď na takýchto podujatiach stretneme našich ďalších študentov, ktorí participujú na organizácii súťaže. V Komárne mal jednu z úloh na starosti Martin Ďurica, študent nastupujúci do 3. ročníka odboru UZS, ktorý je profesionálnym členom Policajného zboru SR a jeho úloha pozostávala z činnosti typickej pre túto zložku integrovaného záchranného systému.