Rektor Slovenskej zdravotníckej univerzity v Bratislave Dr. h. c. prof. MUDr. Peter Šimko, CSc. sa dňa 19. septembra 2024  prihovoril študentom a zamestnancom SZU pri príležitosti slávnostného otvorenia akademického roka 2024/2025. Privítal vzácnych hostí: ministerku zdravotníctva SR Zuzanu Dolinkovú, ktorá sa taktiež prihovorila študentom SZU a riaditeľa Univerzitnej nemocnice Bratislava MUDr. Alexandra Mayera, PhD., MPH, MHA.

Rektor vyzdvihol základný pilier  poslania SZU, ktorým je vysoká úroveň prípravy  žiadaných zdravotníckych pracovníkov, o ktorých je v slovenskom zdravotníctve i v zahraničí obrovský záujem.

Ďalej uviedol významnú a dôležitú udalosť pre SZU a to akreditáciu  univerzity Slovenskou akreditačnou agentúrou pre vysoké školstvo SAAVŠ. Vyjadril vďaku pedagógom a zamestnancom, ktorí sa podieľali na procese akreditácie SZU.

Rektor oznámil prítomným významnú udalosť: ,, Slovenská akreditačná agentúra pre vysoké školstvo získala  certifikát Svetovej federácie pre lekárske vzdelávanie (WFME). Po viac ako ročnom preverovaní postupov a procesov získala SAAVŠ status uznania a registráciu v databáze WFME. Týmto sa  zvyšuje  prestíž SAAVŠ, a taktiež prestíž lekárskych fakúlt vysokých škôl a ich medzinárodná atraktivita. Pre študentov medicíny na SZU to znamená zelenú pre vstup do celého sveta. Teším sa, že výučba na našej univerzite je natoľko kvalitná, že ju môžeme považovať za svetovú.“

,,Univerzita vzdeláva okrem lekárov a zubárov všetkých zdravotníckych pracovníkov od laborantov, fyzioterapeutov cez sestry a pôrodné asistentky, dentálne hygieničky, nutričných terapeutov, rádiologických technikov, až po zdravotníckych záchranárov a verejných zdravotníkov. Všetky štyri fakulty sú zasvätené výlučne príprave zdravotníkov, v čom sme celoslovenský unikát. Okrem absolventov pregraduálneho štúdia na pôde SZU každoročne absolvuje špecializačné štúdium a certifikačnú prípravu približne dvetisíc zdravotníkov“

: uviedol rektor.

Slovenská zdravotnícka  univerzita je jediná univerzita na Slovensku, ktorá ako štátna vysoká škola a predĺžená ruka Ministerstva zdravotníctva Slovenskej republiky testuje stovky lekárov z Ukrajiny a zahraničia, ktorí sa po úspešnom absolvovaní doplnkovej skúšky môžu plnohodnotne zapojiť do slovenského zdravotníckeho systému.

Rektor vyzdvihol vedecko výskumnú prácu na univerzite: ,,Odborné pracoviská SZU majú za cieľ na vedecko-výskumnej báze zlepšiť kvalitu života nás všetkých, a preto okrem samotnej výučby sú zapojené do mnohých európskych projektov v oblasti medicíny. V neposlednom rade ma teší, že sa všetky naše fakulty pravidelne zapájajú aj do medzinárodných projektov a súťaží, odkiaľ naši študenti nosia rôzne významné ocenenia a tým robia dobré meno našej univerzite.“

SZU patrí medzi univerzity, ktorých absolventi nemajú problém uplatniť sa na domácom či zahraničnom trhu práce. Tomu zodpovedá aj priebežná náročnosť štúdia v teoretickej i praktickej časti, z ktorej univerzita  nechce poľavovať. Tak ako sa raketovým tempom hýbe pokrok v medicíne a v zdravotníckych odboroch, tak rýchlo sa SZU  snaží implementovať nové poznatky a zmeny do vzdelávacích procesov.

Rektor poprial  študentom, celej akademickej obci a spolupracujúcim zdravotníckym zariadeniam  do nového akademického roka hlavne veľa zdravia, trpezlivosti, chuti a odhodlania posúvať sa v osobnom a profesionálnom živote so svojou Alma mater Slovenskou zdravotníckou univerzitou výrazne dopredu.

Lebo SZU v Bratislave je jednoducho viac ako len škola.